ATNABRU

Det här avsnittet har Atnabru som utgångspunkt.Där finns flera campinghytter.Någon km norr om Atnabru finns affär. Bussförbindelse med Atna, Ringebu och Folldal.

Vid vandring nr 1 till Mittbreindseter behövs förutom vanlig klädsel endast stövlar, ryggsäck med kaffe och smörgåsar, skjorta / tröja att byta med om man skulle bli svett, kirurgtejp och regnkläder. ( Kan naturligtvis undvaras vid fint väder.)

Vid tur nr 2 till Villmansdalen krävs ju dessutom tält, liggunderlag, sovsäck, extra varma kläder att byta med, sockor, strumpor, kokkärl, bestick, mat och dryck för 2 dagar, rödsprit och tändstickor.

1. VOLAFJELLET - MITTBREINDSETER

( 2 tim. dit - 2 tim. hem.)

Karta: Turistkart Rondane 1:100.000

 Vid Atnabru mitt emot avtagsvägen till Skogli går en skogsväg som följs ca 5 minuter, där stigen mot Mittbreindseter tar av upp till vänster. Den följs hela vägen upp mot Volafjellets västra sida och sedan när man kommer till avtagsvägen upp mot toppen fortsätter man rakt fram över fjället och vidare ner mot dalen i skogig terräng. Så småningom skymtar sätern som ligger mycket vackert på andra sidan dalen ovanför ett par små sjöar.

 Sätern var i drift långt in på 1980-talet och ett populärt ställe att vandra till.

På vägen tillbaka kan man gärna ta en tur upp på Volafjellet med vacker utsikt över Atnasjön och Rondane.

Mycket lätt tur, lämplig som första fjälltur.

2. STRAUMBU - VILLMANDALEN.

( 2 dagar eller 7 tim. fram och tillbaka)

Karta: Turistkart Rondane 1:100.000 T-märkt

Turen är tänkt som en 2 dagars tur men kan göras på 1 dag. Buss från Atnabru till Straumbu, där man säger till om båt över älven, därefter till vänster över några små broar. Genom skogig terräng med mycket mygg fram på vänstra sidan av älven. Lite längre fram är det en brant stigning upp till lättgången myrmark där myggen är mindre besvärande.

Omkring 1 timma efter den branta uppstigningen kommer man fram till nedstigningen mot sätern vid Björnhollia. Stigen går brant ner mot sätern. Gå förbi den och fram till bron där vägvisaren till Villmandalen finns. På andra sidan älven ligger Björnhollia Turiststation. Men gå inte över bron utan stigen till Villmandalen går på vänstra sidan brant upp till en plattå med en stor gräsplan.Här kan man slå läger och sedan utan packning fort sätta till höger ner i Villmandalen.

Väl nedkommen i dalen möts man av nästan tropisk växtlighet, branta bergväggar på båda sidor och kristallklart vatten.

Lite längre fram i dalen går det ganska brant uppför vid en fors och sedan är det bara att gå dalen fram så långt man vill. Gå sedan tillbaka till gräsplattån.

Därifrån hemfärd nästa dag samma väg. ( ca 2,5 tim.)

Mycket lätt tur, lämplig som första "långtur" i fjällen med övernattning.

4 - dagars tur

3. RONDESLOTTET - RONDVASSBU - BJÖRNHOLLIA.

Karta: Turistkart Rondane 1:100.000 T- märkt.

Första dagen. 

Buss från Atnabru till Straumbu, där man säger till om båt över älven. Därifrån till höger där man vadar över bäcken. Ta av om fötterna, den är ganska djup, och det är inte så roligt att få stövlarna fulla av vatten redan i starten. På andra sidan bäcken fortsätter man i skogsterräng, med mycket mygg, fram till stigningen upp mot fjället. ( Dåligt märkt den här biten.) Men bara man väl kommer upp över tallskogen så hittar man lätt vidare och lite högre upp korsar man transportvägen till Björnhollia. Så vidare uppåt dalen mellan Veslekollhö och höjd 1278. Här är myggen borta och man kan lämpligen ta en matrast. Man är nu framme vid nedstigningen mot Langlupdalen. Där tar man sig ner till stigen som syns lite längre ner i sluttningen och passerar därvid stigen upp mot Högronden. Snart kommer man in i Rondane Nationalpark. Stigen fortsätter utefter dalen norrut och hela tiden har man Langlupdalen och Rondeslottet framför sig.

 

Rondeslottet 

En imponerande syn.

Längre bort i dalen när man passerat de två bäckar som kommer ner från Högronden, så är man framme vid vägskälet mot Rondeslottet och där tar man sig lätt över älven som här är ganska bred men grund. På andra sidan älven finns lämpliga tältplatser.

 

Andra dagen.

Färden upp mot Rondeslottet blir ganska jobbig och stenig. När man kommer upp på snöremsan som svänger av upp mot toppen finns ett lämpligt rastställe till höger om stigen med fint lä om det skulle blåsa kraftigt. Man fortsätter på högra sidan av snön upp mot toppen, efter några timmars klättring i stenig terräng är man så uppe, och har man tur med vädret så har man en fantastisk utsikt, mot Snöhätta i norr, Jotunheimen i sydväst och hela Langlupdalen ner till Atnasjön i söder.

Skulle vädret vara dåligt så finns det en del rösen att söka skydd bakom för att få lite i magen innan man börjar nedstigningen. Skulle vattnet vara slut så finns det som regel lite vatten här som porlar fram ur berget, just där man börjar nedstigningen. Till höger har man då Styggebotn långt där nere. Man går nu söder ut på en ganska smal kam men det är helt riskritt om man följer T - märkningen noga. Så kommer man fram till en ny brant stigning upp mot Vinjeronden som kan vara besvärlig nu när man börjar bli trött efter dagens strapatser. Men tänk på att det är den sista klättringen uppför så går det lättare och man kommer så över 2000 meter för andra gången samma dag.

Sedan återstår bara nedstigningen mot Rondholet, även om det inte ser så långt ut så tar det ganska lång tid ner. Väl nere i Rondholet går man så långt man vill ner mot vattnet, där det finns en hel del tältplatser. Men även tidigare på vägen ner i dalen finns det en del mossfläckar att slå upp tältet på om man inte skulle orka ända ner. Men man bör då ha plast att lägga under tältet då det är ganska fuktigt i mossan.

  

Tredje dagen.

En härlig lätt promenad ned till Rondvassbu. Lite brant ner mot slutet men det känns härligt att komma ner i "civiliserade" trakter igen. Här kan man gärna göra en kortare rast och utbyta en del erfarenheter med andra vandrare. Efter uppehållet i Rondvassbu fortsätter man så stigen söder ut en liten bit och tar sedan av upp till vänster in i Illmandalen. På vänstra sidan av älven och främre Illmantjärn i lättgången terräng med storslagen natur runt omkring.

Det är en mycket populär vandringsled så man möter då och då vandrare från olika länder.

Vid någon av Illmantjärnarna utefter stigen kan man övernatta.

 

Fjärde dagen.

Man fortsätter att gå Illmandalen ner mot Björnhollia, som är en lämplig rastplats, innan man fortsätter ner över bron, förbi sätern och till vänster uppför branten.

Så en lätt promenad ner mot Straumbu.

På sista delen finns det ganska mycket mygg. Väl framme vid älven är det bara att vifta med armarna så kommer det någon från Straumbu gård ner och ror dig över älven.

Den här turen kan naturligtvis läggas om på längre eller kortare tid, allt efter egen smak, men mellan stigningen upp mot Rondeslottet och Rondholet finns ingen möjlighet att tälta utan den sträckan måste avverkas på en dag.

Vid Rondvassbu och Björnhollia finns möjlighet att övernatta, proviantera och torka kläder om det skulle vara nödvändigt.

Efter att ha provat på några endagarsturer i fjällen är denna tur en lämplig fortsättning.

Tillbaka till norgekartan

E-post: lars.palmkvist@hotmail.com

2001-01-02