Beitostölen / Maurvangen

Det här avsnittet har MAURVANGEN och BEITOSTÖLEN som utgångspunkter.

Beitostölen är en stor turistort norr om Fagernes. Man kan ta tåg till Fagernes och därifrån buss upp till Beitostölen. Även bussförbindelse med Lom och Otta. En mängd affärer, restauranger, hotel och övernattningsställen finns där.

Maurvangen ligger vid avtagsvägen in till Gjendesheim.

Vid bestigning av nr 1 Bitihorn behövs förutom vanlig klädsel endast stövlar, ryggsäck med kaffe och smörgåsar.

Vid turen över nr 2 Besseggen dessutom stövlar, kirugtejp, lunchmat, kokkärl, bestick, rödsprit och tändstickor. Ev. vattenflaska (då sista delen över Besseggen saknar vatten).

 

1. BITIHORN. T- märkt.

( 2.5 tim upp och 1 tim ner.)

Med buss till Bygdins Höyfjellshotel.

Man går sedan ca 500 meter söder ut, där går stigen upp mot Bitihorn, som bestigs från baksidan då dess framsida ut mot vägen är för brant. Mycket stenigt sista biten upp mot toppen, men en underbar utsikt mot Jotunheimen med alla sina toppar på över 2000 meter.

Vid entre´n till Bygdins Höyfjellshotel en finns en skiss över alla de toppar man kan se från Bitihorn.

Samma väg ner.

Lätt men ganska brant vandring.

2. BESSEGGEN. Karta: Gjende E 30 V

( 7 tim.)T- märkt.

Buss till Gjendesheim och därifrån med båt till Memurubu.

Turen över Besseggen tillhör de mest populära i Norge.

Från Memurubu går stigen ganska brant upp, men väl uppe på höjden ovanför Memurubu följer en underbar tur med bedårande utsikt över Gjenden och dess omgivningar. Utefter stigen finns flera små sjöar som är lämpliga att rasta vid. När man så kommer fram till Besseggen med Bessvatnets svarta vatten till vänster och Gjendens gröna vatten 400 meter ned till höger, endast avskilt av en smal landremsa, är det turens "höjd punkt". Framför oss reser sig Besseggens skarpa rygg som man nu skall ta sig uppför.

En ganska brant mödosam och stenig färd, men väl uppe är det lätt och flackt att gå. Långt ner till höger ser man Gjendesheim, men man får tyvärr gå en bra stund på stigen innan man kommer fram till avtagsvägen till höger ner mot Gjendesheim.

Det är ganska brant och man kommer ner ordentligt trött, men med en underbar upplevelse rikare.

En något krävande men fantastiskt fin tur.

 2b Besseggen (Karta Gjende E 30 V)

Man startar från Bessheim hotell som ligger norr om Gjendesheim/Maurvangen och går upp på baksidan av hotellet, på högra sidan av älven fram till stugan uppe vid Bessvatnet. Sedan utefter sjöns högra sida, som blir allt stenigare och när man så kommer fram till stigen upp mot Besseggen så finns det en liten gräsplan nere vid sjön som det går fint att tälta på om man vill dela upp turen. Man fortsätter så upp på Besseggens kam, en stenig men helt ofarligt om man håller sig till stigen. Väl uppe så är det flackt och lätt att gå och man ser Gjendesheim långt ner till höger. Man måste dock fortsätta stigen rakt fram ett bra tag innan man kommer fram till avtagsvägen brant ner mot Gjendesheim.

 

 3-4 dagars tur mellan sjöarna Bygdin och Gjenden

Detta är en mycket lämplig början på flerdagarsturer i fjället,då man kan avbryta turen vilken dag som helst och ta båten "hem" om det skulle anses nödvändigt. Om man övernattar och äter på Turiststationerna så behövs förutom vanlig klädsel endast, ryggsäck med varma kläder att byta med, termos och smörgåsar, kirurgtejp, regnkläder,strumpor och sockor att byta med, solglasögon, lypsyl och sololja.

Vid de flesta tillfällen finns det möjlighet att hyra eget rum eller hytta, men vid vissa tillfällen kan man få ligga på kaffestugans golv eller någon korridor. Principen är att ingen ska behöva ligga ute om vädret skulle bli dåligt utan alla skall få tak över huvudet. Har man tält med sig kan man gå samma tur, men övernatta där man finner det lämpligt. Med undantag för sista delen av turen över Bessegen och början och slutet av Svartdalen kan man tälta lite var som helst under färden.

3. VALDRESFLYA - TORFINNBU - GJENDEBU -

MEMURUBU - GJENDESHEIM. T - märkt.

Karta: Gjende E 30 V, Sjodalen E 30 A

Första dagen. 

Buss till Valdresflya Ungdomshärberge, därifrån den rösade leden ut på "flya" i riktning mot dalen till höger om Fagerhö. Därefter utför dalen ner till övre Repefonnbäckens utlopp i Breidlampa. Där går man över till högra sidan av älven, och vidare utefter stigen. Snart ser man Bygdins vatten och man går utför sluttningen mellan Dyrnesodden och Hestvollens stuga. Fortsätt så utefter sjön Bygdin över en del bäckar och broar fram till Torfinnbu.

Andra dagen

Ta stigen uppför sluttningen mot Svartdalen där det är en fin utsikt över sjön Bygdins vatten och dess omgivande fjäll. Man fortsätter sedan ganska långt till vänster om forsen som kommer från Svartdalen, och därefter ner till höger där det finns en övergång till andra sidan bäcken/forsen. Fortsätt så stigen uppför på dalens högra sida och så ner mot den långa sjön. Där man gärna kan ta en paus innan man fortsätter stigen fram på dalens högra sida utefter bäcken. Längre fram svänger stigen över till dalens vänstra sida och fortsätter fram till den branta nedstigningen mot björkskogen. Stigen går där till vänster genom björkskogen fram till en hängbro över Vessleåi och broar över Storåi fram till Gjendebu.

Tredje dagen.  

Nästa ettapp kan kallas en vilodag, då man tar båten till Memurubu och övernattar där. Vill man korta av turen så fortsätter man med båten till Gjendesheim och bussen "hem". Men om man övernattar på Memurubu så fortsätter mannästa dag över Besseggen.

Den turen finns beskriven tidigare i det här avsnittet.(nr 2 )

 

 8 - dagars tur

Här beskrivs en tur från Bessheim i sydöstra Jotunheimen till Lom i norr. Först på ej rösad men lättfunnen stig fram till den rösade leden Besseggen - Russvatnet - Glitterheim och bestigning av Glittertind. Därefter den inte allt för vanliga och dåligt rösade leden upp till Lom, som ändå är lätt att hitta.

 

4. BESSHEIM - RUSSVATNET - GLITTERHEIM- SMÅDALEN - LOM.

Karta: Sjodalen, Gjende, Vågo, Lom.

Första dagen. 

Buss från Maurvangen till Bessheim.

Därifrån på baksidan av hotellet rätt upp på högra sidan av älven fram till stugan uppe vid Bessvatnet. Så utefter sjöns högra sida, som blir allt stenigare.När man kommer nästan ända bort till stigen över Besseggen finns en gräsplan nere vid sjön som det går fint att tälta på. Ta gärna en tur fram till kammen mellan Bessvatnet och Gjenden och titta på det 400 meter branta stupet rätt ner mot Gjenden.

Andra dagen.

Stenigt och ganska mycket uppför fram till Björnholstjärn, därefter lättgånget men fortfarande stenigt fram till avtagsvägen mot Glitterheim. Brant ner till fina tältplatser på första gräsplattån alldeles nedanför stigen, sedan finns det fler tältplatser längre ner till vänster vid nedre Russglopet.

En kort dagstur.

Tredje dagen.

Lättgånget ner till Russvatnet och så på dess västra sida, runt udden och bort till bron över övre Russglopet innan Blackwellbui. I härlig lättgången terräng utefter sjön fram till Sundodden där man har en fin rastplats. Lite längre bort vid den mindre udden tar stigen av upp till vänster och upp på den plana höjden. Man bör här tälta innan Blåtjörnåi, för därefter är det stenigt och svårt att hitta någon tältplats.

Mycket lätt dagsettapp i fin fjällterräng.

Fjärde dagen.

Över den brusande Blåtjörnåi på hängbro och sedan i jämn stigning upp mot det snöklädda passet till vänster om Hestlägerhö.

Där uppe är det en fantastisk syn mot Glittertind och Veodalen. 

Stenigt utför, och ner till höger innan man går över bron och till vänster upp mot Glitterheim.

Där finns det gott om tältplatser i omgivningarna.

Femte dagen.

Bestigning av Glittertind. ( 2475 m.ö.h.)

Man tar av uppför stigen mitt emot Glitterheims turisthytta. Först i lättgången, senare i stenig terräng och så småningom på snö upp mot toppen. Gå ej för nära kanten på nordsidan då det är lätt för ras ute på branten. Det tar ca 3 timmar upp och 2 1/2 timmar ner. Utsikten från Nordens högsta punkt är fantastisk

Sjätte dagen.

På vägen nordost fram till Grönbui, därefter rätt upp på dåligt rösad led ovanför sätern. Uppe på höjden är det storstenigt, men framme vid nedstigningen mot Smådalen finns det en fin gräsplattå med fantastisk utsikt ner över Stordalen. Lite till vänster finns en fin "badplats" med grunt varmt vatten. På andra sidan dalen har vi Kvitingkjölens snöklädda toppar.

Sjunde dagen.  

Utför branten ner mot älven, där man vadar över på bredaste stället, till vänster om Smådalsseter. Sedan utefter älven fram till stigen som går upp genom dalen till Foss säter. Här vid Foss säter finns en del fina tältplatser. Längre upp mot Illmyrbakken är det svårt att hitta tältplatser i ljungen.

En lätt dagsetapp.

Åttonde dagen.

På bred stig fram till Stormyrtjärn där det går bilväg norr ut mot Solell seter och därefter utför mot Soleggens hotell. På högra sidan kan man se den gamla konstbevattningskanalen. Från Soleggens hotell tar man av västerut och där stigen svänger av till vänster, tar man av över höjden och mot nordost fram till branten ner mot Lom. Gå långt till höger där finns den enda möjliga vägen ner. Först mycket brant, sedan planar det ut något och man kommer ner på stigen som går rätt ner till Lom.

Vid Solell kan man ta en annan väg ner om man går åt nordväst över fjellet och ner på Såleggis norra sida och på Myrskardals östra sida, fram till stigen rätt norr ut mot Lom.

10 - dagars tur

Här beskrivs en tur tvärs över södra Jotunheimen, från Bygdin i öst till Turtagrö i väst. Man kan dela upp den i två delar om man så önskar. Först den icke rösade sträckan på södra sidan av sjön Bygdin. Därefter den andra väl rösade leden Eidsbugarden -Turtagrö.

 

5. BYGDIN - EIDSBUGARDEN - SKAGADALSBÖEN -

FANARÅKI -TURTAGRÖ. T - märkt

Karta:Gjende E 30 V , Sygnefjell D 30 A

Slidre E 31 A,Vagnsmjösi E 31 V

Första dagen.

Buss till Bygdins Höyfjellshotel, där går man söderut ca 500 m.på landsvägen och tar därefter stigen av mot Bitihorn. Man följer den fram till grinden/staketet där man viker av från Bitihornsstigen, och går rakt fram i risig terräng och mycket mygg. Det finns en hel del mer eller mindre bra stigar att följa när man fortsätter väster ut mot Olevatnet. Framme vid Olevatnet går man på dess norra sida fram till udden innan utloppet av bäcken från Bergavantjärn.

Det finns en fin tältplats lite ovanför Olevatnet.

 

Andra dagen.

Så vidare utefter sjöns norra sida i mycket risig terräng och dåliga stigar fram till udden med stuga nedanför Skjeldretron. Därifrån brant uppför sluttningen ovanför stugan, på bäckens högra sida och sedan ovanför trädgränsen går man över på dess vänstra sida. Väl uppe på kalfjället går man rakt norr ut fram till kanten mitt emot Torfinnbu, därifrån har man en underbar utsikt över Svartdalen och sjön Bygdin.

Här kan man lämpligen ta en lunchpaus innan man fortsätter uppför branten och mellan de små sjöarna. Uppe på höjden tar man av ner mot dalen på dess vänstra sida tills man hittar någon lämplig tältplats.

Tredje dagen.

Man fortsätter så dalen fram och vid stigningen upp mot Dyrdalstjärn blir det mera stenigt, vidare fram mot Völöhorn och på dess västra sida upp ovanför sjön med udden och ön. Därefter utför sluttningen ner till Völödalen och över älven, så brant uppför på forsens västra sida upp till sjön Dryllin. Fortsätt på Dryllins södra sida i stenig terräng fram till stugan vid sjöns bortre del, där tar man av upp till vänster och fram till den lilla sjön ovanför Dryllin. Vid den sydöstra änden av sjön finns en liten tältplats mellan stenarna.

Fjärde dagen. 

Västerut i stenig terräng och norr om den långa sjön, vid dess bortre ände upp mot sjöarna i Vennisstordalen där det är mycket storstenig terräng. Vidare på sjöarnas södra sida och därefter på lättgången stig ner mot Eidsbugarden.

En lätt dagstur.

Här kan man om man så önskar avbryta turen och ta båten till Bygdins hotel.

 

Del 2

Femte dagen.

Förbi Eidsbugarden och på bro över älven Mjölkedöla. Sedan jämn stigning upp mot övergången av forsen,

 

därefter brant upp till man ser Mjölkedalsbreen och Mjölkedalsvatnet.

Därifrån norr ut upp genom Mjölkedalen. Mellan stigen och tjärnen nedanför Storegut finns en tältplats.

Sjätte dagen.

I stenig terräng upp mot Mjölkedalen, förbi avtagsvägen till Olavsbu och på Mjölkedalssjöarnas högra sida i lättgången terräng till andra sjöns slut. Där tar man av över till dalens vänstra sida och när man passerat ännu en avtagsväg, till Olavsbu, finns en fin grässlänt att tälta på.

Sjunde dagen.

Brant ner i Skogadalen och senare genom långsluttande skogig terräng ner till broövergången vid Skogadalsböen. Under hela tiden har man de mäktiga Skagadalstindane i blickfånget rakt fram. Vid Skogadalsböen finns fina tältmöjligheter.

En mycket lätt dagsettepp.

Åttonde dagen.

Norrut efter Utla och på hängbro över älven, därefter brant uppför ett stycke till höger om Gjertvasselvi och med fin utsikt mot Skagastolstind rakt fram.Sedan till höger upp till Gjertvatnet.

Just innan man skall gå över älven uppe vid sjön, finns en fin tältplats på höjden till höger om stigen.

Fint läge med utsikt mot Skagastolstindane i söder och Fanaråki i norr. Här kan man även urskilja Fanaråkis hytta uppe på toppen.

Nionde dagen.

Utefter Gjertvatnets västra sida till dess bortre ände, där man går uppför på slingrande stig. Vid raststugan uppe på krönet vid avtagsvägen till Turtagrö svänger leden mot Fanaråki av till höger och på slingrande stig uppför Fanaråkis östra sida. En brant men säker stig upp till toppen, och därefter flackt fram till toppstugan.

En helt fantastisk utsikt ner mot Sognefjord och upp mot Galdhöpiggen. Servering och övernattningsmöjligheter i hyttan på toppen.

Samma väg ner till tältet.

Tionde dagen.

Utefter Gjertvatnet samma väg som igår upp till raststugan på höjden och stigen till Fanaråki, dä