Marocko.

Vi åkte till Agadir i slutet på januari.

Marocko var intressant för oss av flera skäl. Det är skapligt varmt, när vi har det som kallast, det är billigt för oss att leva där och om man går lite utanför turistområdet i Agadir så får man en liten inblick i den arabiska och islamska kulturen.

 

Agadir har en lång sandstrand och mycket sol, men det är i kyligaste laget att bada i havet under jan/feb.


Vill man ta en första liten titt på marknaderna så kan man ta lokalbuss eller taxi till Inezgane.

Tar man taxi så blir man "guidad" av taxichauffören, genom den ganska röriga marknaden, till alla kompisar och vänner han har där.

 

Några mil norr om Agadir ligger fiskebyn Taghazout och dit tar man sig med buss 12 eller 60. Kanske inte den komfort vi är vana vid men så kostar en biljett bara 4 dirham ( 3,50 SEK)

 

Med buss 61 åker man för 8 dirham de 55 km upp utefter kusten till byn Tamri . Där kan man se hur den vanlige marockanen bor. Byn består i stort sett bara av en huvudgata med lite butiker på bägge sidor, och några små matställen där man kan få något i magen innan man tar bussen tillbaka igen. Det finns några bananodlingar utanför byn som producerar små goda bananer.

Vill man åka lite längre utflykt så kan man ta en taxi till Taroudant som ligger ca 8 mil öster om Agadir. Vägen dit går först genom ett kargt landskap med nästan bara Arganträd. Mellan dessa träd går det getter som försöker hitta något att äta. När det är som svårast för dem att hitta något ätbart så klättrar de upp i träden för att komma åt dess frukter. Därför är Arganträdet fridlyst

 

Längre upp mot Taroudant är det apelsin, tomat och bananodlingarna som dominerar.

De är konstbevattnade och det är från detta område våra maroc märkta apelsiner kommer.

När man så kommer upp till den muromgärdade staden så har den en stor marknad där det gäller att säga nej eller pruta, men ändå så kommer man därifrån med någon sak man inte tänkt köpa. Men så är den arabiska handelskulturen, frågar man efter ett pris så är man nästan fast.

 

En verklig pärla bland Marockos städer är ju Marrakech som ligger uppe på platån vid foten av Atlasbergen. Den har den näst största marknaden i Marocko med ca 650 butiker. Det är lätt att ta sig in men svårt att hitta ut.

Något man måste se när man är där är när torget Djema el Fa som tidigare varit platsen för ormtjusare och gycklare, plötsligt kl. 16.00 förvandlas till en stor utomhusrestaurang. Då kommer massor av vagnar inrullande på torget och där kan man äta frukt, soppa, bröd, grillspett och fårhuvuden m.m. Senare på kvällen tas allt ner för att upprepas igen nästa dag vid samma tid. Helt otroligt.

Marocko är kontrasternas land, med varma dagar och kyliga nätter,
stor fattigdom hos flertalet och enorm rikedom hos ett fåtal,
stora delar av landsbyggdsbefolkningen är analfabeter medan städerna har fina internetcaféer.

 

E-post: lars.palmkvist@hotmail.com

2005-02-10