M

E

X

I

K

O

Till Mexiko åker man enklast och billigast med charter till Cancun. 

M

E

X

I

K

O

Vi bodde ca 7 mil söderut i det relativt lugna Playa del Carmen, som dock byggs ut i snabb takt. Där finns långa vita stränder och klart vatten för de som vill bada och sola, men är också en bra utgångspunkt för resor, för Mexiko har mycket mer att bjuda på.

 

Mexiko är dyrt för den svenska turisten, priserna på restaurangerna ligger i nivå med de svenska, men att åka buss och taxi är billigt. Dessutom är bussarna i bra skick och det går många turer per dag till alla större städer och byar.

En enkel utflykt de 5 milen ner till Tulum kostar 18:- och där kan man se de vackert belägna Maya-ruinerna som ligger alldeles vid kusten.

Ta med badbyxor för det finns fina badmöjligheter där

Vill man se lite större Maya-pyramider så kan man åka till Chickén Itza som har mycket intressanta byggnader. Man blir mycket imponerad över byggnadstekniken och deras astronomiska uträkningar.

91 trappsteg upp till toppen i 35-40 graders värme är ganska jobbigt, och om man vill så kan man även klättra invändigt på grönslippriga trappsteg upp till en vaktande stenpuma djupt inne i pyramiden.

Ytterliggare en intressant plats att besöka är Coba ca 12 mil från Playa del Carmen. Där mitt ute i djungeln ligger delvis utgrävda Maya-ruiner men fortfarande många som är täckta av tät växtlighet.

Det är ett ganska vidsträckt område och man kan se en hel del vackra fåglar i träden utefter djungelstigarna mellan de utspridda ruinerna.

 

Överallt finns Iguana-ödlor

De kan bli upp till 1 meter långa

De är ganska skygga och ofarliga om de inte hamnar i stressat läge.

En annan sevärdhet är naturparken Xcaret, där man kan få se det mesta av Mexikos flora och fauna.

   

 

 

Varje kväll visas dessutom en fantastisk färgsprakande uppvisning på den stora scenen på området.

Dessutom kan man få se två lag spela det indianska bollspelet Poc a Poc. På alla de gamla utgrävda Maya-områdena finns bollplaner för detta spel.

Vill man se hur den "vanlige" medelmexikanaren bor kan man åka de ca 4 milen ut till Akumal. En liten by med ett par gator, några små affärer och ett 50-tal små hus. Hyrorna inne i städerna är så pass höga att den vanlige mexikanen inte har råd att bo där.

 

Många av Maya-indianerna är skickliga hantverkare och försöker sälja sina alster till prutande turister.

Ett litet axplock av vad vi upplevde under vår vistelse i Mexiko.

E-post: lars.palmkvist@hotmail.com

2000-10-16