Vi gjorde vår resa till Sydafrika i februari.
Flygresan tog ca 22 timmar från Stockholm till Port Elisabeth,
inklusive uppehållen när vi bytte plan,
på flygplatserna i Zürich och Johannesburg


Varmt och skönt och
mycket lugnt på stranden.

Däremot tog det inte lång tid
från flygplatsen in till hotellet
som låg nere vid stranden.

Några bilder från centrala delarna

av Port Elisabeth

Vi hade kollat lite på internet innan vi åkte och hade hittat Jarandi safari med en guide som hette Andreas. Han hämtade oss tidigt på morgonen och var mycket kunnig och körde oss först i sin bil upp till Addo, där vi i första hand skulle titta på elefanterna. Det var ju mycket stora områden (90.000 hektar) så först såg vi "bara" vårtsvin, antiloper,zebror, apor och strutsar, hartebest m.m.

Men sedan kom vi mitt i en flock på minst 20 elefanter som var på väg till ett vattenhål. De passerade oss på bara någon meters avstånd.


Vid lunchtid så fortsatte vi till en krokodilfarm där Andreas bjöd på en fin lunch och vi fick se på krokodilerna och även några halvtama lejonungar som var ca 5 månader. Vi fick gå in till lejonungarna och "leka med" dem en stund. De var ganska vassa i klorna så man fick vara på sin vakt.

Sedan tog han oss till Scotia, där vi i en jeep åkte runt ända fram till mörkrets inbrott. Där såg vi noshörning, gemsbock, massor av springbock, antiloper och giraffer.

Innan skymningen satt vi i en jeep 3-4 meter från en familj på 6 lejon och på vägen ner till det inhägnade område där vi skulle äta senare på kvällen såg vi även flodhästar som kom upp ur vattnet och gick in i bushen.  


Jag vår guide Andreas och min fru Ingrid

Detta plus middagen som var en upplevelse i sig där vi satt vid den öppna elden mitt ute i bushen och käkade antilopkött och drack sydafrikanskt vin

 
Kuststräckan bort till Kapstaden är mycket vacker och kallas för Garden route. Vi tog taxi hela vägen bort till Plettenberg och Knysna och tillbaka, en liten trip på 56 mil, med mycket vacker natur. Berg, skogar bort mot west Cape. Käkade krokodil och struts i Krysna. Jättegott !!
 

De flesta turister håller till i området nere vid Boardwalk och Kasinot och in mot Humewood. Jättegod och billig mat på de flesta restauranger.

Så till sist en bild på en politiker som jag hyser stor beundran för.
Tänk att sitta 27 år i fängelse och komma ut utan hat.

E-post: lars.palmkvist@hotmail.com

2004-03-01