Vin på svarta vinbär.

Lägg 11 kg Svarta vinbär i en stor balja.

Häll över 15 liter kokhett vatten. Lägg över lock så inga flugor kommer i.

När det har kallnat ( ca 35 grader ) häller du i 1 påse vinjäst och rör om.

Låt sedan det hela stå i rumstemperatur, efter någon dag ser man att det

börjar jäsa. Rör om bären ett par gånger om dagen.

3 dagar efter att du tillsatt jästen pressar du ur saften ur bären genom en

sil och tappar upp det i en 25 liters flaska. (Det bör bli ca 2/3 saft i flaskan.)

Koka sedan 5 kilo socker och 5 liter vatten till en sockerlag.

Låt den kallna. ( ca 35 grader ) Töm sedan i sockerlagen i flaskan.

(Är den för varm när du slår i den så dödar du vinjästen)

Fyll sedan på med vanligt vatten så att flaskan blir fylld.

Ställ det i rumstemperatur.

Sätt på jäsröret med vatten i vattenlåset och vänta tills det slutat jäsa.

När inga bubblor kommer i jäsröret på flera minuter är vinet färdigjäst.

Tillsätt då 2 gram vinsvavla (jässtopp) och sätt på jäsröret igen.

Ställ flaskan svalt.

Efter ca 1 månad är vinet klart och kan tappas med hävert på flaskor.

Du har nu 30 flaskor mustigt rödvin som blir som bäst efter ca 6 månader.

E-post: lars.palmkvist@hotmail.com

2000-10-19